v-energydrink.nl

Heerlijk uit eten of zelf koken?

Risotto maken zoals de Italianen het doen

2 min gelezen
Een heerlijke smeuïge risotto maken, zoals de Italianen het doen. Veel mensen denken dat het maken van risotto moeilijk is, maar dat valt gelukkig reuze mee. Met de juiste ingrediënten en het volgen van een paar basisregels, is het mogelijk om deze Italiaanse delicatesse thuis net zo lekker te bereiden als de Italianen doen. Laten we eens kijken hoe je dit aanpakt!

Verzamel de beste ingrediënten voor het maken van risotto

Het belangrijkste ingrediënt voor het maken van risotto is rijst. Als het gaat om de keuze van de te gebruiken rijst, zijn er genoeg opties, maar de meest populaire zijn Arborio, Carnaroli en Vialone Nano. Alle drie de rijstsoorten hebben hun eigen unieke kenmerken, die ze ideaal maken voor het maken van risotto. Arborio heeft bijvoorbeeld een hoog zetmeelgehalte, wat het zeer geschikt maakt voor het maken van een romige risotto. Terwijl Carnaroli-rijst een hoger eiwitgehalte heeft, waardoor je risotto iets steviger wordt. Vialone Nano bevat juist een gemiddeld zetmeelgehalte. Een goede allround keuze dus.

Goede bouillon zorgt voor de authentieke smaak

Naast risottorijst heb je natuurlijk bouillon nodig om hem in te koken. Afhankelijk van je voorkeur – of dieet als je vegetariër bent – kun je kippen- of groentebouillon gebruiken. Hiervoor kun je een bouillonblokje gebruiken, maar een echte Italiaan trekt natuurlijk zijn eigen bouillon voor nog meer smaak. Met wat extra smaakmakers, zoals uien, knoflook en kruiden geef je de risotto nog meer smaak.

Maak het authentiek

De Italianen koken altijd met verse ingrediënten. Voeg voor een authentieke Italiaanse risotto daarom verse groente toe – dit kan variëren van paddenstoelen tot asperges – wat versgemalen peper en een snufje zeezout. Iets wat zeker niet mag ontbreken is de wijn. Voeg tijdens het roeren af en toe een scheutje witte wijn toe: dit voegt die kenmerkende risottosmaak toe aan je gerecht. Laat je gerecht als al het vocht is opgenomen 1 minuut rusten en schep er dan nog wat Parmezaanse kaas of boter doorheen, voordat je hem serveert.

Risotto maken valt reuze mee

Risotto maken lijkt misschien ingewikkeld, maar door rekening te houden met bovenstaande tips kan elke amateurchef een perfecte risotto op tafel zetten! Met eigen variaties en ingrediënten van topkwaliteit verras je niet alleen je gasten, maar ook jezelf! Houd je ook van bakken? Lees dan ook Hoe bak je een cake?